Den levende skogen

Et syngespill basert på råstoffet i papirproduksjon. En levende skog, to harer og en familie på skogstur er blitt ei forestilling som ble tatt av vinden, frø ble spredd og sådd utover hele landet og ut i den store verden.

  • Den levende skogen (Foto/Photo)
    Den levende skogen

«Den levende skogen» vokste fram på Klevfos Industrimuseum i Løten i 1990 som en del av den utadretta virksomheten ved den gamle cellulose- og papirfabrikken. Museumsformidler Tor Karseth tenkte at et syngespill med fokus på råstoffet i papirproduksjonen, kunne bli både morsomt og spennende. Han dikta opp en levende skog, to harer og en familie på skogstur. Han skrev sanger og melodier, til det siste sammen med Geir Willard. Sammen med drøyt 20 barn i alderen 6 til 14 år, lagde de de to første forestillingene høsten 1990. Siden ble det turne med Hedmark Teater rundt omkring i Hedmark, og i 1991 gikk «urskogen» fra Klevfos i studio og lagde kassett med sangene. Fra høsten 1991 begynte Det Norske Skogselskap å sende «Den levende skogen» til skoler over hele landet. I 1992 kom sangene også på cd, og juleaften det året ble «Den levende skogen», i Inger Bjørnstads regi, vist på NRK Fjernsynet. Da hadde Harald Sætervold ved Hedmark teater alt starta internasjonaliseringa av stykket. I 1993 fløy «Den levende skogen» til Island, og her ble «Lifandi Skogur» framført med både islandske og norske aktører i Husavik og på Akranes. Senere ble skogen eksportert til Chile, der det har vært forestillinger på flere steder og i flere omganger. «Den levende skogen» er også framført i Finland og Russland, og manus er også oversatt til japansk.

I 2015 hadde «Den levende skogen» 25 års-jubileum, og stykket ble fremført med aktører fra den opprinnelige oppsetningen, og barna deres. Det ble stor suksess og stykket ble også vist utenfor Klevfos.