Hopp til hovedinnhold

Munchsenteret

Munchsenteret er dedikert til Edvard Munchs forhold til sitt fødested Løten, og rollen det spilte i han kunst. Daglige omvisninger i sommersesongen!

 • Munch-senteret inneholder informasjon om Munchs tilknytning til Løten og gir også muligheter for opplevelser.
  1/1
  Munch-senteret inneholder informasjon om Munchs tilknytning til Løten og gir også muligheter for opplevelser. JH Studios / Lars Martin Bøe

Da Munchsenteret i Løten skulle etableres, var Klevfos et naturlig sted. Området her lå under Engelaug østre, der Edvard Munch ble født i 1863. Munch har derfor fysisk vært til stede her som barn da han besøkte Engelaug. Inne i senteret får du lære om Munchs barndom og hans forhold til Løten og du kan se flere av hans tidlige tegninger ifra Hedmarken.

Edvard Munch ble født 12. desember 1863 på Engelaug Østre på Ådalsbruk i Løten. Hans far, Christian Munch, tjenestegjorde som lege på Tofsrudmoen. Edvard bodde ikke i Løten så lenge, men han ble døpt to ganger her. Først en hastedåp hjemme på Engelaug fordi han var så svakelig, og senere en stadfesting av dåpen i Løten kirke 15. april 1864.

 • Munchsenteret i Løten, hvit trebygning med grønn plen og blomster i forgrunnen
  1/1
  Munchsenteret i Løten finner du i et av de gamle husene på Klevfos. Stine S. Skjæret

Familien flyttet til Oslo allerede i 1864 da Edvards far fikk jobb som nasjonal korpslege der. Fordi familien hele tiden holdt kontakten med folkene på Engelaug, reiste Edvard tilbake til området flere ganger som barn og ungdom og fikk venner her. Det antas at tilknytning til landskapet og bygdelivet på Løten hadde stor betydning for hvordan han utviklet seg som person og kunstner.
 
Familien Munch omtalte Engelaug som «Engelhaug» fordi menneskene der var så snille. Ole Thingstad som var sønn på gården Engelaug, ble en god venn som Edvard holdt kontakten med hele livet og som han besøkte på Engelaug så sent som i 1938.
 
Edvard var flink til å tegne allerede som barn, og det finnes mange tegninger av folk som han kjente fra distriktet og som han tegnet mens han var her på ferie i 1882. Ole Thingstad ble tegnet, dr. Munthe i Elverum og flere. Det finnes også skisser fra området rundt Mjøsa fra samme år – 4 år før den offisielle versjonen av det berømte bildet «Det syke barn» ble utstilt første gang på høstutstillingen i 1886. Det er sannsynlig at det syke barnet er basert på Edvards søster Sofie som ble født på By gård i Løten i 1862.
 
 • Bilde fra fotopunktet Løten kommune har bygget ved gården Engelaug Østre på Ådalsbruk, hvor Edvard Munch ble født. En gruppe mennesker står å etterligner Munchs "Skrik"
  1/1
  Bilde fra fotopunktet Løten kommune har bygget ved gården Engelaug Østre på Ådalsbruk, hvor Edvard Munch ble født. JH Studios / Lars Martin Bøe

Munchsenteret er åpent på bestilling utenfor museets ordinære åpningstid. Kontakt oss på tlf. 62 50 88 00.

Munchsenteret i Løten ble åpnet på Klevfos i juni 2012 i samarbeid med Løten kommune. Løten kommune eier senteret, og det blir driftet av Anno museum etter avtale med kommunen.

Link til nettside om Munch i Løten.

Løten kommune har også i 2024 lagd et interaktivt kart over Munch-attraksjoner i Løten! Se her: Munch-attraksjoner i Løten (arcgis.com)

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2