Tilbud til skoler/barnehager Munch-senteret

I Munch-senteret på Klevfos kan du lære om Edvard Munchs barndom og hans forhold til Løten. I tilknytning til senteret har vi også et eget grafikkverksted.

 • Munch-senteret i Løten. (Foto/Photo)
  Munch-senteret i Løten.
 • Munch-senteret (Foto/Photo)
  Fra utstillinga
 • Munch-senteret (Foto/Photo)
  Litt om foreldrene og deres tilknytning til Løten
 • Munch-senteret (Foto/Photo)
  Brev du kan lese
 • Munch-senteret (Foto/Photo)
  Faktarom med bøker og Pc
 • Grafikkverksted (Foto/Photo)
  Fra grafikkarbeid. Motivet tegnes
 • Grafikk (Foto/Photo)
  Motivet ripes inn på kobber eller plastplater
 • Grafikkverksted (Foto/Photo)
  Påføring av trykksverte før trykking

Edvard Munch ble født på Engelaug Østre på Ådalsbruk i 1863. I 2013, 150 år etter hans fødsel, ble Munch-senteret på Klevfos åpnet. På Munchs tid lå dette området under Engelaug og Edvard har nok vært her og lekt mange ganger på sine besøk på Ådalsbruk. Senteret tar for seg Munchs og foreldrenes tid i Løten og deres forhold til stedet etter at de flyttet til Christiania. For Edvard ble Løten et bilde på det lyse og gode i hans liv, og dette får du lære mer om på omvisning i senteret. Her er også et lytterom der du kan høre brev som ble skrevet mellom Edvard og hjemmet mens han oppholdt seg på sommerferier i Løten. Du kan også prøve deg i fargerommet, der forskjellige farger viser stemningsskifte på et selvportrett av Munch. 

På omvisning i Munch-senteret fortelles mye om Edvards tidlige liv, man er også innom livslinjen hans frem til hans død i 1944. Vi forteller også litt om hans måte å male på. På en stor skjerm kan du se mange av hans tegninger fra sommeren 1882 da han var her på ferie.

Omvisningene legges opp etter det alderstrinnet vi har besøk av.

 • Grafikkrommet på verkstedet (Foto/Photo)
  Grafikkrommet på verkstedet

På verkstedet har vi et grafikkrom. Edvard Munch arbeidet mye med grafikk, og her kan du få prøve deg på å lage trykk på samme måte som han gjorde. Trykkene får du selvfølgelig med deg hjem. Her møter dere grafiker Jon Olav Helle som lærer dere mer om denne kunstformen. Ønsker dere dette opplegget, ta kontakt for egen avtale.

Vi kan også ta en tur opp i Arbeiderboligen på Klevfos. Den ble flyttet hit fra Tofsrud i Løten, der det var eksersisplass. Edvard Munchs far, Christian Munch arbeidet på Tofsrud som korpslege og hadde mest sannsynlig kontor i den bygningen. 

Omvisning i Munch-senteret kan selvfølgelig kombineres med besøk i fabrikken hvis det er ønskelig.