Hopp til hovedinnhold

Papirets opprinnelse

Papiret slik vi kjenner det i dag, ble funnet opp i Kina for ca 2000 år siden.


Papirets historie går tilbake til tidlig oldtid da egypterne framstilte et papirlignende materiale av papyrusplanten, derav også navnet papir. Det er funnet papyrusruller datert tilbake til 3000 f. Kr. Men papiret slik vi kjenner det idag ble funnet opp i Kina ca 105 e. Kr.

Og historien forteller :

En filosof fra Kina, som het Zai Lun satt en dag i solveggen og filosoferte. Han tenkte store tanker om små ting! Plutselig observerte han en veps som var travelt opptatt med å bygge hus. Han så hvordan vepsen fløy fram og tilbake mellom planter og vepsebolet, og skjønte at det måtte være noe i plantene som vepsen kunne lage det tynne, fine materialet til bolet sitt av. «Tenk om menneskene kunne lage et slik materiale som vi kunne skrive på», tenkte Zai Lun, og så begynte han å eksperimentere. Han tok deler fra forskjellige planter og løste det opp i vann, og til slutt greide han å lage en grøtlignende masse av bomull og hamp. Han klappet det utpå en stein og lot det tørke i sola. Det første papiret var laget!


  • Veps som bygger vepsebol
    1/1
    Veps i arbeid

Dette var en vel bevart hemmelighet i Kina i vel 400 år. Gjennom korstogene ble papirkunsten spredt til Arabia og senere til Spania og Europa. På 1400 – tallet skjedde tre ting som fikk stor betydning for papirindustrien. Christofer Colombus oppdaget Amerika, Vasco da Gama fant sjøveien til India og Johann Gutenberg oppfant trykkekunsten. Nå ble det lettere tilgang på råvarer gjennom at kolonimaktene fikk kolonier i India og Amerika der det ble dyrket mye bomull. Trykkekunsten gjorde at behovet for papir ble mye større, og etter hvert måtte det finnes andre råvarer å lage papir av. I 1844 fant en tysk tekstilarbeider ut at han kunne lage en fibermasse som kunne erstatte tekstilfibrene ved å slipe tømmer på vanlig slipestein under tilsetting av store mengder vann. Papiret kunne på den måten produseres mye raskere og billigere. Men fibermassen måtte fortsatt tilsettes tekstil fibre for at papiret skulle få god kvalitet. Det ble derfor forsket mer på fibermasse, og til slutt fant man ut at ved å koke treflis i natronlut (kaustisk soda) så ble trefibrene hele, og papiret fikk en glatt og fin overflate. Massen ble kalt cellulose, og den lages fortsatt på denne måten.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2