Forestillinger 2024:
Lørdag 11. mai, kl. 15.00
Søndag 12. mai, kl. 15.00
Begge forestillingene spilles i Hollenderiet på Klevfos Industrimuseum.
En forestilling som handler om hvordan ungene på Ådalsbrug og i Løken skolekrets hadde det på 1920-30 tallet. Stykket hadde premiere i 1993 og sangene og sketsjene forteller hvordan barn fikk dekket sine grunnleggende behov som mat, klær, helse, skole og arbeid.
Lørdag 11. mai, kl. 15.00
Søndag 12. mai, kl. 15.00
Begge forestillingene spilles i Hollenderiet på Klevfos Industrimuseum.
Tor Karseth skrev «Unga på Løkja» i 1993. De ansatte på Løkjaskola (Løken skole) ville bruke teater for å bedre skolemiljøet. På Klevfos ble det en mulighet til å utvikle formidlingsteateret videre og at det her lå et publikumspotensiale. «Unga på Løkja» er mest i slekt med «Arbesdaer», og handler om hvordan unger hadde det på Ådalsbruk og i Løken skolekrets på 1920-30 tallet. Sangene og sketsjene handler egentlig om hvordan barn fikk dekket sine grunnleggende behov: mat, klær, helse, skole og arbeid. Forestillingen hadde premiere juni 1993 i Løten Kino, snart ble det også forestillinger på Klevfos. Sangene ble snart spilt inn på cd og kassett, Oplandske bokforlag ga ut stoffet i bokform og NRK lagde sin egen opplesningsserie. Det ble også reist rundt i hele Hedmark, for Rikskonsertene, med en kortversjon av forestillingen. Hedmarken Friskole, som holder til på Løkjaskolen i dag, setter jevnlig opp «Unga på Løkja»-oppsetninger.
De som fortalte historiene er borte nå. Sigurd Tomter døde alt i 1991, men i boka hans, «Sigurd på Klevfos», og i samtaler/intervjuer, fins mye av det forestillingen handler om. De to viktigste bidragsyterne var likevel Signe og Peter Berg, og de mange samtalene de hadde med Tor Karseth i stua deres like ved Klevfos. Kanskje hadde unger og voksne den gangen en annen optimisme, an annen kraft og vilje enn vi har i dag. De trudde på ei framtid. De følte at de levde i de store forandringers tid, og at forandringene var til det bedre.